MS Access

SQL parancsok végrehajtása Access-ben

A DoCmd.RunSQL "SQL parancs" és a CurrentDb.Execute "SQL parancs" a számos lehetőség közül két egyszerű módja SQL parancsok kiadásának VBA környezetben.

A DoCmd.RunSQL az MS Access felhasználói felületén keresztül működik, ennek minden előnyével és hátrányával. A CurrentDb.Execute a háttérben futó adatbázis motort használja, a DAO (Datat Access Object) objektum model részeként.

Access és integrált Windows autehentikáció

Régen az MS Access adatábzisokhoz saját felhasználókezelés tartozott. Ez idővel kikerült a rendszerből, azonban továbbra is hasznos funkció, ha a felhasználókat meg tudjuk különböztetni, esetleg különböző alapértelmezett űrlapot megjeleníteni, vagy a menüket, jogosultsági szinteket a felhasználókhoz kapcsoltan tudjuk megadni.

Egy jó megoldást nyújt erre a feladatra a Windows Script objektum. Az általunk alkalmazott VBA programrészlet:

CurrentUser = CreateObject("WScript.Network").UserName

Sok helyen találkozni az Interneten az alábbi megoldással is:

MS Access MS SQL Server migráció

Ha bárkinek szüksége lenne megindokolni, hogy miért érdemes az MS Access felület mögötti adattárolást az MS SQL szerverre bízni, akkor néhány szempontot had említsek meg.

MS Access 2.0 adatbázis upgrade

Mostanában több érdeklődő is megtalált MS Access 2.0 adatbázisokkal kapcsolatban. 1995 óta foglalkozunk MS Access adatbázis fejlesztéssel, így elég sok tapasztalatot szereztünk menet közben.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az MS Access 2.0 elavult technológia. Támogatása már 1995-ben megszűnt. Az MS Access 2003-as verziója volt az utolsó, ami még meg tudta nyitni a 2.0-ás fájlokat, a jelenlegi verziók már nem tudják kezelni a fájlokban tárolt adatokat sem.