MS Access 2.0 adatbázis upgrade

Mostanában több érdeklődő is megtalált MS Access 2.0 adatbázisokkal kapcsolatban. 1995 óta foglalkozunk MS Access adatbázis fejlesztéssel, így elég sok tapasztalatot szereztünk menet közben.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az MS Access 2.0 elavult technológia. Támogatása már 1995-ben megszűnt. Az MS Access 2003-as verziója volt az utolsó, ami még meg tudta nyitni a 2.0-ás fájlokat, a jelenlegi verziók már nem tudják kezelni a fájlokban tárolt adatokat sem.

Másik súlyos probléma, hogy az MS Access 2.0 16 bites alkalmazás. A 16 bites alkalmazások támogatása a Microsoft Windows XP-vel megszűnt. A Windows 7-ben volt utoljára lehetőség (támogatás nélkül) 16 bites alkalmazásokat futtatni. Kerülő megoldásként az újabb Windowsokban lehetőség van virtuális gépeket futtatni amelyeken lehet Windows XP-t vagy 7-et telepíteni, ahol még van esély 16 bites programok futtatására is. Azonban a régi Windowsok alapvetően védtelenek az internetről érkező támadásokkal szemben, ezért a szakértők ajánlása szerint az ilyen virtuális gépeket nem lenne szabad hálózatos üzemben alkalmazni (vagy csak nagyon erős tűzfalas biztonsági rendszerek mögött).

Az általunk javasolt virtuális gép az Oracle VM VirtualBox. Lásd:  https://www.virtualbox.org

A VirtualBox futtatásához bármilyen nem túl régi és kellően erős Intel vagy AMD processzor jó lesz. A memória igény leginkább a guest operációs rendszer elvárásaihoz igazodik. Maga a VirtualBox alig foglal tárhelyet, azonban a virtuális gép tárhely mérete meg kell, hogy feleljen a guest operációs rendszer elvárásainak. A támogatott host (gazda) operációs rendszerek: Windows, a legtöbb Linux disztribúció, Mac OS X, Solaris és OpenSolaris. A telepíthető guest operációs rendszerek hosszú listája itt olvasható: https://www.virtualbox.org/wiki/Guest_OSes 

Egy jó összefoglaló oldal, letölthető, előre telepített VirtualBox image fájlokkal: https://www.sysprobs.com/download-pre-installed-virtualbox-images-linux-...

Hacsak nincs saját Windows licenszünk, az elérhető Windows verziók csak 30/90 napig használhatóak, azonban a VirtualBox Snapshot funkciójával tetszőleges időpontokban és számban készíthetünk pillanatfelvételeket a rendszer aktuális állapotáról, amiket később bármikor visszatölthetünk. Egyedül a szerkesztett fájlok mentéséről és visszatöltéséről kell gondoskodnunk. Ehhez a host operációs rendszeren kell megosztanunk egy mappát (Oracle VM VirtualBox Manager - Settings - Shared Folders), amit a virtuális gépről is elérhetünk. Ezen keresztül tudjuk majd a fájlcseréket lebonyolítani.