A weblapkészítés alapjairól laikusoknak

A vállalkozások vezetőinek általában nem a weblapkészítés a szakterületük, ezért megpróbáltuk összefoglalni számukra a céges honlapkészítés rejtelmeivel kapcsolatos tanácsainkat. További hivatkozásokat is találhat itt a weblapkészítés különböző területeivel kapcsolatosan.

Mi a cél

Az első, hogy meghatározzuk, mi a célunk a weblap elindításával. Ez a látszólag triviálisnak tűnő lépés sokat segíthet a további feladatok optimális megoldásában. Ha a weblap készítés feladatait külső webdesigner cégre bízzuk, elengedhetetlen fontosságú céljaink világos megfogalmazása a projekt eredményességéhez.

Tartalom

Tervezzük meg, hogy milyen tartalommal fogjuk megtölteni a weboldalakat. A weblapkészítés legfontosabb eleme a weboldalak tartalmi részének elkészítése. Ez az, ami a legnagyobb értéket képviseli, ezért lesz érdemes majd ellátogatni az elkészült weboldalainkra.

A tartalom megtervezéséhez segítséget nyújthat a Mit tegyünk a weblapra? című cikkünk.

A weblapkészítés ezen fázisát a legjobb, ha magunk végezzük, esetleg a cég egy belső munkatársára bízzuk. Persze van, hogy a webdesigner cég is tud segíteni a tartalom kialakításában, de senki sincs, aki úgy értene vállalkozásunk szakterületéhez, mint mi magunk.

Még egyszer hadd húzzuk alá: a weblapkészítés legfontosabb eleme a tartalom!

A tartalom formába öntése – webdesign

Ha összeállt weboldalaink anyaga, a weblapkészítés következő lépése ennek tetszetős tálalása. Lehetőségeink és képességeink függvényében választhatunk, hogy saját magunk vágunk bele a honlapkészítés rejtelmeibe, vagy ezzel foglalkozó szakembereket bízunk meg a feladattal.

Saját fejlesztés

Ha rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök (webdesign programok), akár már átlagos felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek birtokában is jó eredményeket érhetünk el. Sokat segíthet az elindulásban, ha webdesign sablonok segítségével építjük fel a weboldalakat.

Ajánljuk figyelmébe e témában a Webdesign ötletek, avagy weblapkészítés saját kezűleg című cikkünket.

Webdesigner cég alkalmazása

A weblapkészítés divatos szakma manapság. Diákok, magánszemélyek, egyéni vállalkozók, kisebb és nagyobb informatikai és webdesigner cégek versenyeznek a webdesign megrendelésekért.

Véleményünk szerint a honlapkészítés során egyaránt fontos a programozói, a grafikusi és a marketing szakértelem, mely csak a legritkább esetben van meg egy személyben. A webdesigner cég kiválasztásakor fontos, hogy ezt figyelembe vegyük.

A weblapok elhelyezése és működtetése – Web Hosting

Ha elkészültek a weboldalaink, szükségünk lesz egy az Internetről állandóan elérhető kiszolgáló számítógépre, egy web szerverre, ami válaszol a web böngésző programot futtató felhasználók felől érkező oldallekérésekre.

Az internetes terminológiában az Internetre kapcsolódó számítógépeket host-nak nevezik, ami házigazdát, illetve vendéglátót is jelent, innen ered a web hosting szolgáltatás neve.

A magára valamit is adó vállalkozás illik, hogy saját domain név alatt jelenjen meg az Interneten. Ez általában a cégnév.hu vagy szolgáltatásnév.hu szokott lenni (pl: mi2en.hu vagy kemenybelelo.hu).

A web hosting szolgáltatás szinte minden esetben magában foglalja az adott domain esetén az e-mail fiókok kezelését is. A cégről kialakított benyomást befolyásolhatja a névjegykártyákon feltüntetett e-mail címek elnevezési gyakorlata is. Semmiképpen sem javasoljuk a cégnév@szolgáltatónév vagy a név@szolgáltatónév típusú e-mail címek alkalmazását. Azon túl, hogy esetleges szolgáltató váltáskor meg kell változtatni az e-mail címünket, amatőr technikai hátérről árulkodik ez a gyakorlat. Az általunk javasolt elnevezési gyakorlat: név@saját_domain. Ha nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik vállalkozásunk, használjuk a keresztnév.vezetéknév@saját_domain elnevezési struktúrát.

További információkat olvashat A web hosting szolgáltatásokról című cikkünkben.

A weblapok karbantartása

Az élet folytonos változás, nincs ez másként a céges weblap esetében sem. A változások, újdonságok, hírek megjelenítésére többféle lehetőség létezik, amit már a weblapkészítés kezdeti szakaszában figyelembe kell vennünk.

Ha rendelkezünk megfelelő eszközökkel (weblap szerkesztő szoftver, ftp program) saját magunk elvégezhetjük az egyes oldalakon szükséges változtatásokat, és feltölthetjük a legfrissebb változatot a web szerverre.

Megbízhatjuk a webdesigner céget is a változtatások elvégzésével. Ez sok terhet vesz le a vállunkról, ugyanakkor költségekkel is jár.

Ha gyakran szükséges a weblapokon változtatásokat eszközölnünk, akkor érdemes eleve dinamikusan, a weben keresztül általunk is frissíthető adatbázis alapú weboldalakat kérnünk már a weblapkészítés tervezési fázisában.

Tartalmi kategóriák: