A web hosting szolgáltatásokról

Ha elkészítettük az Internetre szánt weboldalainkat, szükségünk lesz egy Internet kapcsolattal rendelkező számítógépre, ami válaszol a felhasználók oldallekéréseire. A helyi hálózatokon belül erre a célra akár saját gépünk is megfelel, ha mindig be van kapcsolva, amikor szükség van rá. Az esetek túlnyomó többségében az Internetre szánt weblapok kiszolgálására egy folyamatosan elérhető, állandó Internet kapcsolattal rendelkező szerver, az internetes terminológia szerint: host (jelentése: házigazda, vendéglátó) üzembeállítása célravezető. Ennek a szolgáltatásnak az elnevezése angolul a web hosting. A magyarul elterjedt megnevezések: web tárhely, web szerver, stb.

A web hosting szolgáltatók számos üzleti modellt dolgoztak ki, melyek közül az alábbi bevált modellek terjedtek el széles körben:

Saját szerver

Web hosting szolgáltatás igénybevétele nélkül teljesen saját kézben tarthatjuk weblapunk infrastruktúráját. Ekkor azonban minden felmerülő költség minket terhel, ami esetenként igen jelentős is lehet:

  • Web kiszolgáló hardver és szoftver költségek
  • Állandó Internet kapcsolat / adatátviteli költségek
  • Adminisztrációs költségek (telepítés, konfigurálás, biztonsági frissítések, mentések)

Bérelt szerver

A web hosting illetve az Internet szolgáltatók a saját szerver költségeihez képest a vállalkozások számára kedvezőbb konstrukciókat dolgoztak ki. A bérelt szervereket szinte kivétel nélkül az Internet szolgáltatók telephelyén szokták elhelyezni, ezzel kiküszöbölhetőek az adatátviteli költségek. Ha a saját szerverünket távmenedzseléssel kezeljük a szolgáltató telephelyén, akkor szerver hosting szolgáltatásról. Ha a web szerver nem a mi tulajdonunk, hanem csak havi (vagy egyéb rendszeres időszaki) díj ellenében béreljük, ezzel kiválthatók a web szerver hardver és szoftver költségei. Vállalkozások esetében gyakran kedvezőbb a folyamatos de alacsony részletfizetési lehetőség, mint az egyszeri, induláskor fellépő magas költség.

Ha az adminisztráció terheit is átvállalja a web hosting szolgáltató - természetesen arányos díjazás ellenében -, akkor menedzselt bérelt szerver szolgáltatásról szoktunk beszélni. Azoknak a cégeknek érdemes ezt a szolgáltatást igénybe venni, ahol nincs megfelelő belső rendszergazdai erőforrás.

Virtuális szerver

Ameddig a weblap nem fogadja a látogatók százezreit, a mai szerver kapacitások szinte teljesen kihasználatlanok egyetlen weblap kiszolgálása esetén, ezért a legtöbb esetben bőven elegendő, ha a web hosting szolgáltatások közül az úgynevezett virtuális szerver szolgáltatást vesszük igénybe. Ezzel a megoldással többen osztozhatunk a hardver és szoftver költségeken, valamint az adminisztráció költségein.

Ma a legtöbb magyar és nemzetközi web hosting szolgáltató cég ezt a módszert használja, mivel így a legkedvezőbb az ár/teljesítmény arány.

Amennyiben érdeklik web hosting szolgáltatásunk árai, tekintse meg ajánlatunkat!

Ingyenes szolgáltatók

Természetesen az egyéni felhasználók körében a legnépszerűbb web hosting az ingyenes szolgáltatók által kínált megoldás. (A mi ajánlatunk az ingyenes web tárhelyek közül a www.ingyenweb.hu) Persze, mint tudjuk, soha semmi sincs ingyen. Az ingyenes web hosting cégek a bevételeiket általában reklámok megjelenítésével szerzik.

Az ingyenes web hosting lehetőségek virtuális szerver elven működnek. A legfontosabb különbség a térítés ellenében igénybe vett virtuális web hosting szolgáltatáshoz képest a szerver erőforrásain osztozó virtuális szerverek száma. Ez igen jelentős szám is lehet, ami a szerver hosszú válaszidejét eredményezheti nagyobb terhelések idején.

Magára valamit is adó vállalkozásnak nem ajánlott az ingyenes web hosting igénybevétele a céges weblap elhelyezésre, mivel nincs befolyása a megjelenő reklámokra, és az előbbiekben említett teljesítmény problémák is kedvezőtlen képet alakíthatnak ki a cégről. A legtöbb ingyenes web tárhely szolgáltató egy minimális éves díj ellenében reklámmentes megjelenét is tud biztosítani a szerverein tárolt oldalaknak, azonban ez még mindig nem oldja meg a teljesítménnyel kapcsolatos problémákat. Ezért szeretnénk még egyszer hangsúlyozni, céges weblapok esetén nem ajánljuk ingyenes web hosting szolgáltatás igénybevételét.

Amennyiben érdeklik web hosting szolgáltatásunk árai, tekintse meg ajánlatunkat!

Tartalmi kategóriák: