WordPress bővítmények üzleti oldalak számára

A WordPress nagyon jó alapot nyújt ahhoz, hogy saját magad menedzseld a weboldalad. A telepítést követően már számtalan eszköz áll rendelkezésedre, például elkezdheted összerakni az aloldalakat, bejegyzéseket írhatsz, vagy tartalmat tölthetsz fel. A WordPress sokoldalúsága viszont a bővítmények használatát követően mutatkozik csak meg igazán.

A bővítmények, vagy pluginek olyan szoftverek, melyeket a WordPress weblapodhoz adva, új funkciókkal láthatod el azt. Ez a telepítési folyamat néhány kattintással véghezvihető, olyan, mintha egy alkalmazást telepítenél a telefonodra. Ennek a folyamatát egyébként bemutatom ebben a bejegyzésben.

A legtöbb bővítményt a WordPress hivatalos bővítmény könyvtárában fogod találni. Ezt elérheted a weboldalad admin felületén keresztül is. Itt jelenleg több, mint 40000 plugin közül válogathatsz.

Ezen kívül további több ezer bővítményt érhetsz el más, harmadik féltől származó forrásból. Ilyen a CodeCanyon, vagy a GitHub.

Hogyan telepíthetünk bővítményeket?

A WordPress könyvtárát böngészve egész egyszerűen telepíthetjük a kiszemelt plugint. Ha el akarod érni a könyvtárat, akkor az admin felületén belül a bal oldali navigációs sávban kattints a Bővítmények menüponton belül az Új hozzáadás gombra.

Itt egy kártyaszerű felületen már láthatsz is néhány bővítményt. Amire azonban szükségünk lesz az a jobb felül található keresősáv. Ide beírva a kritériumokat kereshetsz a WordPress plugin adatbázisban.

A találatok azonnal listázódnak. Ezeket megvizsgálva láthatod, hogy némi extra információ is rendelkezésedre áll a megfelelő plugin kiválasztásához.

Ha rákattintasz valamelyik kártyára, akkor egy rövid jellemzést olvashatsz az adott bővítményről. Sok bővítménynél képeket is láthatsz a kezelőfelületről, vagy a felhasználók által látható felületekről.

Emellett a jobb oldalon kaphatsz bővebb tájékoztatást a fejlesztőkről, arról, hogy mikor volt frissítve a bővítmény, vagy hogy mások hogyan értékelik azt. Ezeket átvizsgálva könnyebb kiválasztani a megfelelő bővítményt a rengeteg találat közül.

Ha megtaláltad a megfelelő bővítményt, akkor kattints a Telepítés most feliratú gombra, majd az Aktiválásra. Ezzel telepítetted az első bővítményt a weboldaladra.

Az is előfordulhat, hogy nem a könyvtárból szeretnél telepíteni, például, ha harmadik féltől vásároltál plugint. Ilyenkor más a folyamat, de semmivel sem bonyolultabb.

Ugyanúgy az Új hozzádása menüpontot kell megnyitnod. Most azonban az oldal tetején található Bővítmény feltöltése gombra kell kattintanod. Itt tudod feltölteni, azt a fájlt, amit a vásárlás során kaptál.

Ajánlott bővítmények

Most, hogy a telepítést folyamatát már ismerjük, nézzük a leggyakrabban használt bővítményeket, melyeknek te is hasznát veheted weboldaladon.

Woocommerce

Talán ez az a WordPress bővítmény, amiről a legtöbbet lehet hallani, mivel kiemelkedő népszerűségnek örvend. A Woocommerce egy webshop bővítmény, melynek telepítésével e-kereskedelmi funkciókkal láthatod el a honlapodat. Néhány kattintással egy hagyományos üzleti weblapból webáruházat készíthetsz.

A telepítést követően minden alapfunkciót megkaphatsz, ami egy webshop online felületének elindításához kell. Termékoldalakat hozhatsz létre és automatikus létrejön a kosár és a pénztár aloldal. Emellett fizetési lehetőségeket csatlakoztathatsz, vagy például szállítási és adózási módokat állíthatsz be.

A Woocommerce a WordPress rendszerén belül is egy kis különálló ökoszisztémaként funkcionál, hiszen ehhez a bővítményekhez továbbiakat csatolhatsz. Így, ha nem elég az alapfunkcionalitást akkor többek közt új fizetési módokkal, elektronikus számlázással vagy automatizálási lehetőségekkel is bővítheted webshopod tudását.

Ha webáruház indításán gondolkodsz, akkor érdemes tenned egy próbát vele. Nagyon jó alternatívája a manapság divatos bérelhető megoldásoknak.

Hucommerce

Párban jár a Hucommerce bővítmény a Woocommerce használatával. Gyakorlatilag annak a magyarítása és némi extra teljesen ingyenesen.

Olyan funkciókat kapsz vele, mint az adószám mező hozzáadása a pénztár oldalon, mennyiségválasztó gombok a kosár aloldalon, az alapértelmezett megye mező elrejtése, vagy a vezetéknév és keresztnév magyar írás szerinti cseréje.

Yoast SEO

Két keresőoptimalizálást támogató bővítményt is ajánlok ebben a cikkben. Az első a Yoast nevű plugin. Nem maradhat ki a felsorolásból, hiszen a legnépszerűbb SEO bővítményről van szó. Ingyenesen letölthető, azonban prémium verzióval is rendelkezik.

Használata megkönnyíti a weboldalad technikai, valamint tartalmi keresőoptimalizálását is.

Telepítését követően olyan beállításokat végezhetsz el néhány kattintással, mint az xml oldaltérkép generálása, vagy a Google Search Console bekötése. Tanácsokat ad a szöveges tartalmak optimalizálásában, de ugyanígy segít az aloldalak tartalmának seo szempontú javításában is.

Rank Math

A Rank Math egy viszonylag új SEO bővítmény, de egy más bővítmények terén már bizonyított csapat áll mögötte.

Akkor szoktam ajánlani, ha több SEO plugint is használsz hiszen széleskörű funkcionalitásával akár 3-4 másik bővítményt is kiválthatsz. Többek közt segít a tartalmi optimalizálásban, kezeli az átirányításokat és alapszintű SEO riportot is készít a weboldaladról. A legjobb a moduláris felépítése, azaz, ha egy funkcióra nincs szükséged azt kikapcsolhatod, így erőforrásokat takaríthatsz meg.

Mindezt ingyen nyújtja, szóval, ha fontos, hogy a weboldal költségeit alacsonyan tartsd a Rank Math egy jó választás lehet.

UpdraftPlus

A biztonsági mentés készítése kiemelt fontosságú feladat, hiszen sajnos bármikor történhet olyan esemény, ami miatt elérhetetlenné válik a weblapod. Ilyenkor egy korábbi működő verziót visszaállítva könnyedén visszatérhet a normál működés

Ebben segít az UpdraftPlus. Néhány kattintással automatikus biztonsági mentéseket készíthetsz, melyeket külső tárhelyre, például Google Driveba menthetsz.

WP Rocket

A WP Rocket egy speciális, úgynevezett cache plugin. Legfőbb feladata, hogy növelje a weblapod teljesítményét.

Ezt rengeteg különféle tevékenység megvalósításával éri el. Ilyen a kódok tömörítése, vagy a lekérések számának csökkentése, melyekkel gyorsíthatod a weboldalad betöltési sebességét.

Segít az adatbázis karbantartásában, egy kattintásos CDN beállítási lehetőséget tartalmaz és még sok olyan apróbb lehetőséget, melyek mind csökkentik a website betöltésére fordítandó időt és erőforrásokat.

Jetpack

A Jetpack is egy igen gyakran használt bővítmény. A WordPress-t is kezelő Automattic csapat munkája. Telepítésével gyakorlatilag több kisebb funkciót kaphatsz meg egy csomagban.

Ilyenek a biztonsági funkciók, a közösségi média integrációval ellátott komment szekció, spam kommentek elleni védelem, automatikus biztonsági mentés és sok egyéb. Emellett, ha mobilról is szeretnéd elérni a WordPress weboldalad lehető legtöbb funkcióját, akkor mindenképp telepítened kell a Jetpack plugint.

Wordfence

Az egyik legnépszerűbb biztonsági plugin, mely rendelkezik ugyan prémium verzióval, de az alap változat is annyira sok funkcióval rendelkezik, hogy jellemzően nincs szükség előfizetés vásárlására.

Legfőbb feladata, hogy biztosítsa a weboldalad biztonságos működését és integritását. Ezt számtalan eszköz segítségével éri el. Figyeli és kezeli a bejelentkezési kísérleteket és látogatók forgalmát, ellenőrzi a fájlrendszer sértetlenségét, de többek közt kétfaktoros autentikációt, tűzfalat és recaptchát is biztosít.

Loco Translate

Ha szeretnéd WordPress alapú weboldalad több nyelven is megjeleníteni, akkor ehhez szükséged lesz egy többnyelvűséget és fordítást biztosító bővítményre.

Itt is több opciód van. Azért a Loco Translate bővítményt emelem ki, mert az ingyenes verzió egy átlag weblap minden szükségletét kielégíti. Használatával duplikálhatod a weblap teljes tartalmát, majd könnyedén, egységenként haladva lefordíthatod azt a kívánt nyelv(ek)re.

Konklúzió

A cikket végigolvasva láthatod, hogy a mennyire egyszerűen adhatsz új funkciókat a WordPress alapú weboldaladhoz. Néhány kattintással webáruházzá alakíthatod a weblapod, gyorsíthatod a betöltési sebességet, vagy gondoskodhatsz a rendszeres biztonsági mentésekről.

Az itt felsorolt bővítmények csak ízelítőt nyújtanak mindahhoz, amit a WordPress bővítmény könyvtárát böngészve felfedezhetsz. Javaslom, hogy nézz szét és ismerkedj meg a lehetőségekkel, rengeteg felmerülő problémára, szükségletre találhatsz kész megoldást.